PORTAKAL ÇİÇEĞİ ZAMANI


Portakal, içindeki şifa dolu kesecikleri ile kış aylarının vazgeçilmezi ve sofralarımızın lezzet süsüdür. Bu hoş meyve, C vitamini kaynağı olarak bilinse de yüksek lif oranı ve içerdiği B vitamini ve fosfor ile sinir sistemini güçlendirip, bedensel yorgunluğun giderilmesine vesile olmaktadır (Sarıoğlan & Cevizkaya, 2016, s. 243). Meyvesi yanında kabuğunun da parfüm ve ilaç sanayiinde kullanıldığını bildiğimiz portakalın, en az bilinen yönü olan çiçeği ise bilenleri için aşk derecesinde bir tutkuyu ifade eder.

Portakal Çiçeği

Malûm; Nisan yağmurları her yerde toprak kokusu ve bereket demektir. Ancak Ege şehirlerinin sokaklarında toprak kokusunu içine çekenler, çok naif bir başka koku ile doldurur ciğerlerini. Nisan yağmurları ile bereketlenen bu coğrafyada portakal çiçeklerinin kokusu sarmıştır şehrin dört bir yanını.

Çiçek dilinde ‘karşılıklı aşk’ demektir portakal çiçeğine yüklenen anlam. Osmanlı’nın sanatsal yapılarında kullandığı çiçek motiflerine duyduğu hayranlığı gizleyemeyen İngiliz ressam Thomas Allom’a göre portakal çiçeğinin İstanbul’un mimari eserlerindeki anlamı ‘umudun çiçeği’ olması şeklinde açıklanmıştır (Bayazit & Coşkun, 2013, s. 5). İlkbaharla birlikte aşkın ve umudun tazelenmesi kadar doğal ne olabilir ki insanların hayatında. Dirilişin, tazelenmenin, nazik ve ihtişamlı nefesidir portakal çiçekleri bu anlamda.

"Karşılıklı Aşk"ın Sembolü; Portakal Çiçekleri

Geçtiğimiz günlerde Adana’da 6.’sı düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı ile ülke gündemine taşınmış olsa da, yurdumuza Portekiz’den geldiği düşünülen portakal bitkisinin, bütün Ege ve Akdeniz insanlarının hayatında özel bir yeri vardır. Örneğin Kıbrıs’ta sütlü tatlılar ve buğday dondurmasında aroma verici olarak kullanılan portakal çiçeği; taziye evlerinde de dua sonrası ferahlatıcı olarak ikram edilmektedir (Birgül, 2011).

6. Adana Portakal Çiçeği Karnavalı'ndan Bir Kare

2016 yılında İzmir’in Bayındır ilçesinde düzenlenen 19. Çiçek Festivali kapsamında gerçekleştirilen ‘En Lezzetli Çiçek Reçeli’ yarışmasında birincilik ödülünü portakal çiçeği reçeli elde etmiştir. Yenilebilir çiçekler arasında yer alan portakal çiçeğinin kaynatılıp suyunun içilmesi durumunda, spazm giderici etkisi olduğu söylenmektedir (www.portakal.gen.tr, 2016). Detoks etkisi yanında, parfüm ve kozmetik endüstrisi için önemli bir hammaddedir portakal çiçeği. Hoş kokusu sebebiyle portakal çiçeği saç ve cilt bakımında da çok tercih edilen bir üründür, yağı ile masaj yapmanın cildi güzelleştirdiği sivilce ve akneleri yok ettiği söylenmektedir.

Portakal Çiçeği Reçeli

Portakal çiçeklerinin adına festivaller, karnavallar düzenlenmesi boşuna değildir. Kokusunu bir kez içinize çektiğinizde, yüreğinizin en derinine nakşolunur, tiryakilik yapar portakal çiçeği rayihası. Ömrünüz boyunca her bahar duymak arzusu bundandır biraz bu kokuyu. Ege’nin sizi çağıran sesi olur sokaklarındaki portakal çiçekleri…

Özel Üretim Portakal Çiçeği Kolonyası

Portakal çiçeklerinin kokusunu bir kez olsun içine çekmek isteyenlerin yapabilecekleri iki alternatif var önünde. Ya siz misafirimiz olup Ege sokaklarında doyasıya içinize çekeceksiniz tarifsiz portakal çiçeği kokusunu ya da Egeye Dönüş tarafından özel tasarlanmış Portakal Çiçeği Kolonyası ile biz evinize kadar ulaştıracağız bu güzelliği. Karar verdiğinizde görüşmek dileğiyle; Hoşça kalın.

Kaleme Alan: Hüsnü Egemen ABİRDÂN 

Yorumlar