İZMİR ULUSLARARASI KUKLA GÜNLERİ (2-19 MART 2017)

Kukla Günleri Afişi

Geçmişinde Gölge Oyunu olan bir toplum olarak günümüzde kuklalara ve tiyatroya ne kadar uzak olduğumuz hiç dikkatinizi çekti mi bilmem. Ancak birilerinin çekmiş olmalı ki, Mart ayında İzmir Kukla Günleri tam 18 gün boyunca hayatımızı renklendirmeye aday bir dizi etkinlikle karşımıza 11.kez çıkıyor. 

Hacivat ve Karagöz

11. İZMİR ULUSLARARASI KUKLA GÜNLERİ

Festivalin bu yılki sloganı; “Kukla Köprüler Kurar”

Dünyanın en bilinen Kukla Festivallerinden birisi haline gelen İzmir Uluslararası Kukla Günleri dünyanın her yanından yüzlerce sanatçıyı İzmir’de buluşturuyor…

2 - 19 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenecek festivale 20 ülkeden sanatçılar katılacak. Festivalde 40 kukla tiyatrosu topluluğu 42 gösteriyi 45 kapalı ve açık gösteri mekânında 176 kez sahneleyecek.

Toni Zafra (İspanya) Küçük Kukla Öyküleri

Kuklayı her yönüyle bir bütün olarak ele almayı amaçlayan festival, sergi, atölye çalışmaları ve daha birçok etkinlikle İzmir'lilerin karşısına çıkıyor. Festival kapsamında her yaştan izleyiciye uygun etkinlikler bulunuyor. Hedef 65.000 seyirci…

Selçuk Dinçer

Festival Direktörü Selçuk Dinçer, Einstein’ın “Hayalgücü bilgiden daha önemlidir” sözünden hareketle, kukla sanatının izleyicinin hayal gücünü en üst düzeyde besleyen sanat dallarından birisi olduğunu belirtiyor.

Günümüz dünyasının aşırı gerçekçi, bireyci yaklaşımlarını dikkate aldığınızda bu tespitin ne kadar da doğru olduğu daha iyi görülüyor. Belki de bu yüzden çocuklardan daha çok büyüklere gerekli İzmir Kukla Günleri. Sadece çocukluğumuza kısa bir seyahat değil, hayal gücümüzde belirgin bir canlanma yaşamayı da sağlayacak etkinlik kapsamında Güney Koreli sanatçı Hyunsan Jo’nun bir söyleşisi de izleyici ile buluşacak. Dünyaca ünlü Art Stage SAN topluluğunun kurucusu, direktörü ve aynı zamanda aktörü olan Hyunsan Jo’nun söyleşisi 18 Mart 2017 21.00’da İzmir Sanat sahnesinde olacak.

Art Stage SAN (Güney Kore) Dallae'nin Öyküsü

İzmir’in birçok ilçesi dahil olmak üzere her yanına yayılmış bir şekilde gerçekleşecek festivalin programı kapsamında 11-12 ve 18-19 Mart tarihlerinde hayal gücünüzü, renkli çoraplarınızı ve çocuklarınızı da yanınıza alarak Kipa AVM’lere gidebilirsiniz. Zira bu tarihlerde “çorap kukla atölyesi” çalışmaları gerçekleşecek.

Hem ücretli hem ücretsiz etkinliklerden oluşan festival programına web sitesinden kolaylıkla ulaşılabilir.

Kaleme alan: Hüsnü Egemen ABİRDÂN

Tiyatro Gülgeç (Türkiye) Turunc'un Bahçesi


Compagnie le Petit Delices (Belçika) Denize Doğru


Teodor Borisov (İtalya) Neşeli Kuklalar

Yorumlar