KADÎM BİR ARINMA YÖNTEMİ: OIL PULLING (AĞZA YAĞ ÇEKME)

Oil Pulling, yöntem ve tanım itibariyle “yağ çekme” olarak Türkçe’ye çevrilse de çok daha geniş, manidar ve zengin bir içeriğe sahip. Bizce bu yüzden “yağ çekme” tabiri biraz noksan kalıyor. Ama alternatif bir tabir bulamadığımız için olana razı gelip yolumuza devam edeceğiz.

Oil Pulling; Yağdan Gelen Şifa

OIL PULLING TANIMI:

Arama motorlarına yazdığınızda ortalama bir tanım bulabileceğiniz “oil pulling” kavramını biz şöyle tanımlıyoruz; “düşük maliyetli bir yöntemle, %100 doğal malzemelerle, komple ağız (diş, dil, diş eti, damaklar vs..) sağlığımızı korumak ve toksinlerden arındırmak için uygulanan, basit bir temizleme metodu.”

Başlıktaki “kadîm (eski)” betimlemesine sâdık kalarak önce Türkçe’mizdeki kadîm cümlelere bir atıf yapalım.

-Can boğazdan gelir.
-Yemek buldun mu yumul, dayak buldun mu kaç.
-Aç ayı oynamaz.
-Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.

Tabi bunlar “hayat-beslenme” denklemine ilişkin atalarımızın leziz tespitlerinden birkaçı. Niye mi buradan başladık? Çünkü “oil pulling” yönteminde kadîm gelenekle, modern tıbbın harmanlanmış halini göreceğiz. Şimdi gelelim günümüz tıp dünyasının atıflarına.

Hekimlerin birçoğunun üzerinde ittifak ettikleri bir husus vardır; “pek çok rahatsızlık, ağızda başlar.” Çünkü vücudumuza giren tüm besinlerin tabiri caizse gümrük kapısı; ağzımız. İster katı, ister sıvı olsun, tüketim önce ağızda başlıyor. Dolayısıyla ağız sağlığının önemi, sadece ağız içi ile alakalı değil, bütün bir bedenle alâkalıdır. Bu nedenledir ki, besin alma yoluyla ağza yerleşen bir bakteri, vücudumuzda herhangi bir organımızın hastalanmasına neden olabilir.

Oil Pulling Esnasında Yüzümüzün Hâli

OIL PULLING’İN KÖKENİ; AYURVEDA

Oil pulling metodu esas itibariyle ayurveda temelli bir arınma yöntemi. Ayurveda ise (tahmin edeceğiniz üzere:) kökeni Hindistan’ın Vedik kültürüne dayanan 5.000 yıllık bir doğal şifa sistemi olup, insanoğluna beşeri potansiyelinin üst sınırını gerçekleştirirken, her yönden dengede ve zinde kalmasına yardımcı olan bir bilgelikler bütünüdür. Ayurveda eski bir lisan olan Sanskritçe bir kelime olup, “Yaşam Bilimi” manasına gelmektedir.

Ayurveda, Yaşam Bilimi Anlamına Geliyor

UYGULAMA:

-Yağ çekme işlemine başlamadan evvel hangi yağı kullanacağımızı tesbit etmemiz gerekiyor. Tabi burada ulaşılabilirlik esas. Yöntemin orjinalinde (soğuk sıkım olması şartıyla) susam yağı, hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı kullanılması öneriliyor. Biz hem naturel hem de soğuk sıkım şartını sağlayan bir yağ olan zeytinyağı ile uygulama yapmayı tercih ediyoruz.

Oil Pulling Uygulamasında Tercihimiz; Soğuk Sıkım Zeytinyağı

-Sabah uyandıktan sonra su içmeden, diş fırçalamadan yani ağzımızla ilgili hiçbir işlem yapmadan oil pulling uygulamasını yapacağız. 1 yemek kaşığı zeytinyağını ağzımıza alıp ağız içinde dolaştırmaya başlıyoruz. Çalkalıyoruz, dişlerimizin arasından geçiriyoruz, kısacası ağzımızın içindeki tüm zerrelere çalkalama usulü ile zeytinyağını temas ettiriyoruz.

-Devam devam… 5-15 dk. boyunca (artık ne kadar dayanabilirseniz, ama işin orjinali 15 dk) ağzımızda yağ gezdirmeye devam ediyoruz. Tabi hafif darbeli, hafif sert.

-Gargara yapmıyoruz, yutmuyoruz. Zaman dolduysa ağzımızdaki yağı bir mendile tükürerek çöpe atıyoruz. (Lavaboya tükürmeyi önermiyoruz, donup bakteri birikmesine neden olabilir). Yağ ve tükürük birleşmesi sonucunda yağın renginin ve kıvamının değiştiğini fark edeceksiniz.

Ağzınızda Biriken Sıvıyı Mendile Tükürüp Atın


-Yanaklar, çene, göz çevrelerinde hafif ağrılar ya da kasılmalar hissediyorsanız, muhtemelen kaslarınızda fazla asitlenme söz konusudur ya da oil pulling uygulamasını çok hızlı yapmışsınızdır. Çözüm olarak şunu önerelim; başlangıç aşamasında daha kısa süreli ve daha yavaş hareketler yaparak uygulamayı tamamlayın.

-Uygulama esnasında zaman bir türlü geçmek bilmiyorsa, gündelik herhangi bir işinizi yapabilirsiniz. Kahvaltı hazırlayabilir, sosyal medyaya göz atabilir, gazete okuyabilirsiniz.

-Uygulama bittiğinde extra bir işlem yapmaya gerek yok. Günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Biz dişlerimizi fırçalayıp, 1 bardak sirkeli suyumuzu içip güne başlıyoruz. Tabi ardından kahvaltı :)

-Oil pulling uygulamasını en azından 30-40 gün boyunca hiç terk etmeden yapmanızı tavsiye ediyoruz. (Bildiğiniz üzere “İncir&Zeytinyağı Kürü”nde de şifaya yaklaşmak için 40 gün dinlenen kürün, en az 40 gün boyunca kullanılmasını tavsiye ediyorduk.)

Oil Pulling'te Hindistan Cevizi Yağı da Kullanılabilir

VERİLER ve DEĞERLENDİRMELER

Yakînen takip ettiğimiz kaliteli bir blogger ve aynı zamanda seçkin bir instagram hesabı olan Pınar Hanım’ın yazısından aynen alıntılayarak mevzuyu rakamlara dökelim.

“Okuduğum bir kitapta oil pulling metodunu uygulayan katılımcıların aktardığı sonuçları aşağıda paylaşmak istiyorum. 119 katılımcının belirttiği sonuçlar:

97 kişide pozitif sonuç, 10 kişide değişiklik yok, 12 kişide negatif sonuç. Pozitif sonuç alan 97 denekteki, 200 pozitif sonucun bölge/organ ayrıntıları:

29 genel sağlık düzelmesi, 7 göz, 22 eklem, 22 kulak burun boğaz, 18 cilt, 9 kalp, 31 solunum yolları, 9 mide bağırsak, 14 sinir, 5 üroloji, 30 diş ve diş eti, 4 diğerleri... Negatif sonuç olarak en fazla mide bulantısı, baş ağrısı ve diş dolgusu problemi belirtilmiştir.

Hollanda’lı bir doktorun kendi yaptığı minik bir istatistikî bilgiyi de paylaşayım. 30 kişilik bir grubun katıldığı yağ çekme uygulaması sonucu:

-6 kişi tamamen (%80-100 arası) rahatsızlıklarından kurtulmuş.

Rahatsızlıklar: Depresyon, konsantrasyon eksikliği, kas krampı, migren, halsizlik, uyku bozukluğu, eklem rahatsızlığı, kabızlık, mide ağrısı. 80 yaşındaki bir nine bacak ülserinden kurtulmuş.

-9 kişide yüksek oranda düzelmeler görülmüş (%50-%80).
Rahatsızlıklar: Menopoz sorunu, iştahsızlık, cilt kaşıntısı, soğuk el ve ayaklar, işitme 
probleminin azalması.

-12 kişi (%30-%50) oranında farklı rahatsızlıklarından kurtulmuş.

-6 katılımcıda yani yüzde yirmisinde iyileşme görülmemiş.

Bu sonuçlara göre:

Katılımcıların %20’si tamamen iyileşmiş.
Katılımcıların %60’ı kısmen iyileşmiş.
Katılımcıların %20’sinde iyileşme görülmemiş.

Hollanda’lı doktorun açıklaması:

“Uygulama sırasında bazı bünyelerde kısa süreli yan etki de görüldü. Bunlar halsizlik, cilt kaşıntısı, balgamın artması, ishal veya kabızlık gibi şikayetler. Pozitif etkisine bakıldığında bu geçici rahatsızlıklar herkes tarafından seve seve kabul edilir. Hem uygun hem de basit bir işlem ve %80 gibi müthiş bir başarı oranı mevcut. Kronik rahatsızlıklarda mutlaka uygulanmalı.- Dr. Frey”

Şifalı Sıvı; Zeytinyağı



Son söz; şimdi anlatabildik mi "Oil Pulling"in sadece "Yağ Çekmek"ten ibaret olmadığını. Özellikle veriler incelendiğinde bu doğal ve basit yöntemin ne kadar geniş çaplı tesirler bıraktığını görmüş olduk. Kadîm gelenekler, genellikle doğru, uygulanabilir, sonuç üreten, fayda merkezli materyaller içerir. Yeter ki araştırıp, gerçek bilgiye ulaşalım. Ve olmazsa olmazımız; bu bilgiyi günlük hayatlarımızda pratize edebilelim.

Sıhhatli günler...

Kaleme Alan: Attarzâde

Yorumlar

  1. Çok faydalı bir yazı. Teşekkürler. Uygulayacağım.

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederiz bu faydalı bilgiler için...kadim kültürler kadim diller, kadim usüller..şu an dünyaki savaşların birçoğu -özellikle batının çıkardığı- aslında kadim ilimleri yakalamak ve kullanmak maksatlıdır. Kuran da da eski medeniyetlerin daha görkemli olduklarına işaret ediliyor.. demek ki kadim medeniyetler günümüzdeki metal medeniyetten daha kestirme bir teknolojiye sahipmişler? diye sormamak elde değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç, görmezden gelinen, bir o kadar da yoğun gerçeklikler içeren katkılarınızdan ötürü çok teşekkürler..

      Sil

Yorum Gönder