Bazı tarihçiler doğu ile batı medeniyetlerinin birbiriyle ilk çatışma alanı olarak Pers-Yunan savaşını
gösterirler. Çeşitli kaynaklarda farklı efsanevî ışıltılara bürünen olayın asıl
kahramanları Lidya Kralı Kroisos ile Pers Kralı Kyros olsa da, Lidyalı kâhin
Sandonis’in kehaneti de unutulmaması gereken ayrıntılardandır.
Buna göre, sarayındaki kâhinler Kroisos’a
bir imparatorluğun yıkılışına şahit olacağı kehânetini söyler ancak kehânetin
ayrıntılarını göremezler. Parayı bulan medeniyetin sahip olduğu güç ve
zenginlikten başı dönen kral Kroisos, yıkılacak imparatorluğun, doğu komşusu Persler
olacağından emin bir biçimde savaş hazırlıklarına başlar.
Kroisos bilgiden, bilimsellikten uzak
yaşadığı düşünülen Kyros’a karşı girişeceği savaş öncesi ünlü kâhin Sandonis
tarafından şu şekilde uyarılır; “İçkileri sadece su olan, ağızlarını tatlandırmak
için incirleri ya da başka şeyleri olmayan” (Ökmen, 1991)
bir düşmanla savaşmak sana hiçbir şey kazandırmaz. Ancak savaşı kaybedersen
elindeki kıymetlerin tadını alan düşman bir daha bu topraklardan çıkmaz.
Kroisos, Sandonis’in bu öğüdünü
dinlemeyip bir imparatorluğu yıkmıştır. Ancak savaşı kaybettiği için yıkılan kendi
imparatorluğu olmuştur. Kârun kadar zengin olan Kroisos’un savaştan vazgeçmesi
adına ikna edilme çabasında kâhin Sandonis tarafından incir örneği verilmesi,
incirin uğrunda savaşılacak ve göç edilecek kadar kıymetli bir değer olduğunu
göstermektedir.
Kıymetli Yemiş; İncir |
Eski
Yunanda incir; "Syké" ismiyle anılmıştır (Andaç, 2012,
s. 18) .
Yunan mitleri bunun sebebini, şarap veya ağaç tanrısı olarak bilinen
Diyonisos’un "Syka" adlı bir peri kızına âşık olup, sonra sarhoş olduğu bir gün,
peri kızını incir ağacına çevirmiş olmasıyla açıklamaktadır (Koçak) .
Bugün bütün dünya "incir"i, Latince ‘ficus’ kökeninden türeyen ‘fig’ ifadesiyle tanımaktadır. Büyük
Menderes havzası dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği yöredir. Bu alanda
yetişen ince kabuklu, küçük çekirdekli, ballı incirler dünyada rakipsizdir (Günal, 2008) . Bu yörenin
tarihteki adı olan ‘Karia’ kelimesi ‘ficus-carica’
yani Karya İnciri deyimini
doğurmuştur (Andaç, 2012,
s. 18) .
Karya İnciri |
Anadolu coğrafyasında sistemli olarak
ilk incir tarımı Hititler döneminde başlamıştır (Andaç, 2012,
s. 29) .
Yaklaşık olarak (MÖ-2900 yıllarında) Sümerler döneminde incirin tıbbî amaçlarla
kullanıldığı bilinmektedir (Vinson, 1999) .
İncirin tıbbî amaçlı çeşitli
kullanımlarına ortaçağda da rastlanmaktadır. Lehner’e (2003) göre ortaçağda domuz
pastırması yağıyla karıştırılan incir suyu kuduz köpeklerin ısırmasına iyi
geliyordu. Türklerde de Ahmed Bîcan’ın eserleri kaynak gösterilerek benzer bir
bilgi paylaşılmış, köpek ısırmasına incir yaprağı sarılmasının faydalı olduğu
belirtmiştir (Koçak) .
Osmanlı döneminde de incirden şifa
olarak yararlanılmıştır. Özellikle 19. yy’dan sonra Osmanlı’da modern tıbbın
yaygınlaşmasıyla, incir konusunda bilimsel tıbbî makaleler yazıldığına şahit
olunmaktadır (Andaç, 2012,
s. 64) .
Günümüz dünyasında ‘hastalıklara karşı koruyucu gıdalara’
her geçen gün daha fazla talep olmaktadır. Bilim dünyasınca hastalıkların
tedavisinde veya önlenmesinde sağlık yönünden faydaları bilimsel olarak
ispatlanmış, toksik olmayan gıda maddelerine ‘Nutrasötik’ler ya da ‘Fonksiyonel
Gıdalar’ ismi verilmektedir (Avcı, 2014) .
Kanser
ve kronik kalp hastalığı da dâhil olmak üzere ölümcül bazı hastalıkların
oluşturduğu riskleri azaltmak için fonksiyonel gıdaların ve bunların içinde de
incirin kullanımı zaman içinde giderek yaygınlaşacak olan bir kavram olarak
karşımıza çıkmaktadır (Vinson, 1999) . Çünkü incir pek çok
nutrasötikte bulunan polifenollerin yanı sıra, antikanser aktivitesi olan,
özellikle benzaldehid ve kumarinlere sahip bileşikler yönünden zengindir (Vinson, 1999) .
Sıhhat Deposu; İncir |
Fonksiyonel
yiyeceklerin olumlu etkilerinin görüldüğü başlıca alanlar; diyabet, kolesterol,
sindirim sistemi ve kognitif (bilişsel) fonksiyonlardır (Avcı, 2014) . Kognitif (bilişsel)
fonksiyonlardan kasıt; akıl, hafıza, dikkat, dil ve bilgi gibi beyinsel
faaliyetlerle birlikte kullanılan alanlardır (Müderrisoğlu, 2013) .
İçeriğinde
Nutrasötik maddeleri çokça barındıran gıdalar incelendiğinde; ‘Tekli Doymamış
Yağ Asitleri’ açısından en geniş içeriğe sahip ürünler; Ağaç Yemişi ve Zeytin Yağı’dır (Gümüşhane Ü.
Gıda Müh. Bl., 2017) .
Kuru
incirin öksürük kesici özelliği vardır. Aynı zamanda bağırsak florası üzerinde
olumlu etkileri bilinen kuru incirin kana çabuk karışan şekeri nedeniyle,
afrodizyak etkisi nedeniyle de tüketildiği bilinmektedir. Ayrıca incir ağacının
sütünün siğilleri iyileştirmesi de halk arasında bilinip, uygulanan bir
yöntemdir (Andaç, 2012,
s. 29) .
İncirin
beslenme yetersizliği ve kanser riskini azaltmada yardımcı olduğu
belirtilmektedir. Kanser insidansının %70’inin diyetle (beslenme biçimi)
ilişkili olduğu tahmin edilmektedir (Vinson, 1999) . Bir porsiyon incirin
bir yetişkin için günlük önerilen lif miktarının % 16'sını karşıladığı
söylenmektedir (Fraser, 2014) . Bu durum hem
bağırsak sağlığı hem de kilo kontrolü açısından faydalı kabul edilmektedir.
İncirin Besin Değerleri |
İncir
diğer tüm meyvelere göre daha fazla miktarda kalsiyum içerir. Bu sebeple süt
ürünü tüketmeyenler için özellikle tüketilmesi diş ve kemik sağlığı açısından
tavsiye edilir. Ayrıca magnezyum, demir, B vitaminleri, K vitamini ve potasyum
yönünden zengin içeriği bağışıklık sistemini desteklemektedir (Fraser, 2014) .
İncirdeki
fenollerden kaynaklı antioksidanlar kalp hastalığı riskini düşürür. Fenoller
hücre hasarını önlemeye ve serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur (Fraser, 2014) . Bu açıdan
bakıldığında yetişkinlere önerilen günlük porsiyon boyutu olan 40 gr. incir bireye
444 mg. fenol sağlar ki bu kişi başına düşen sebze veya meyve tüketiminden elde
edilebilecek 218 mg'dan daha fazlasıdır (Vinson, 1999) .
Düşük
potasyum ve yüksek sodyum içeren beslenme şekli hipertansiyona neden olabilir.
İncir yüksek kalsiyum ve sıfır sodyum içeriğine sahiptir. Bu sebeple incirin sağladığı
potasyum, kalsiyum ve magnezyum kombinasyonu yüksek tansiyon sorununu
azaltabilir (Fraser, 2014) .
Zeytinyağıyla Birleşen İncir, Kür Olarak Düzenli Tüketilebilir |
Yine
incir, içerdiği prebiyotikler sayesinde sindirim sistemindeki iyi bakterilere
yardımcı olmaktadır. İncir yemek sağlıklı cilt yapısına da katkıda bulunabilir.
Çünkü incir aynı zamanda sivilceye neden olabilecek toksin sistemini de
temizleyebilir. Anti-inflamatuar bir etkiye sahiptir ve ciltteki iltihaplanmayı
ve kızarıklığı azaltmak için kullanılabilir. İncirlerde bulunan besin maddeleri
ve kalsiyum saç sağlığını da destekler ve daha hızlı saç büyümesini sağlar (Fraser, 2014) .
Kısaca; incir sağlık, incir enerji, incir mutluluk verir. İster zevkle bir kuruyemiş
tüketir gibi, ister derde deva bir ilaç niyetine yüzünüz ve gönlünüzle Egeye Dönüş
yapıp, kış hazırlığınızın şimdiden yapılması gereğini hatırlatırız. Bu sayede
incir hem kahvaltınıza lezzet katacak, hem çocuklarınızın beslenme çantalarında
doğal bir şekerleme tadı bulunacak, hem de sindirim ve kalp sağlığınız için
gerekli maddeler sizi daha enerjik kılacaktır.
Sağlık ve Mutlulukla Hoşça Kalın…
Kaleme Alan: Hüsnü Egemen ABİRDÂN
Not: Yazıyı çok akademik forma büründürmemek için, verdiğimiz bilimsel değerler ve detaylarda sadece "Yazar ve Eserlerinin Baskı Yılı" belirtilmiştir. Kaynakça talebi olanlar yorum kısmına taleplerini yazdıklarında, kendileriyle paylaşılacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder