BU MAKETLER DÜNYADA TEK!!!


İsmail ERZURUMLUOĞLU... 1954 Çorum-Sungurlu doğumlu, yaklaşık 30 yıldır Aydın'da ikamet eden "Yaşayan İnsan Hazineleri" mizden sadece birisi. İlk, orta ve lise tahsilini Sungurlu'da tamamlamış. Baba sanatkâr ruhlu, e haliyle tesir etmiş çocuğuna da. Henüz 7 yaşında iken römork imalatı yapan babasının yanında kaynak yapmaya, 10 yaşına geldiğinde de torna tezgahı kullanmaya başlamış.

Maket Ustası İsmail Erzurumluoğlu

Resim yeteneği okulda oldukça dikkat çekermiş. Ortaokula yıllarında cep harçlıklarından biriktirdiği bir miktar parayla 2 fırça ve 6 renk boya almış. Bunlarla cama yazı yazmaya başlayarak tabelacılığa ilk adımını atmış. 13 yaşında iken dede ve baba desteğini alarak ilk atölyesini açmış. 8 metrekarelik mütevazı bir atölye... Tabela işleri bir yandan devam ederken, merak ve kabiliyeti O'nu oto boyama işine sevk etmeye başlamış. Kabiliyetleri yavaş yavaş yeşerip ortaya çıkmayan başlayan İsmail Bey, 1974 senesinde ilk maketi olan "O 302" model otobüsü metal parçalardan, 2 ay gibi bir sürede tamamlayarak "Maket Araç" işine ilk adımını atmış. Bu ilk maketi rafa koyarak vatanî hizmetini tamamlamak üzere kışlaya gitmiş.

Ustanın İlk Maketi "Mercedes - O 302" Model Otobüs

Askerden geldikten sonra işyerini 150 metrekarelik yeni bir alana taşıyarak, oto boyama ve tabela işi yapmaya devam etmiş. 1980'de dünya evine girmiş. 1 sene sonra oğlu Güner Bey doğmuş. Ve oğluna hediye etmek üzere tekrardan maket yapmaya karar vermiş. Hobi, aşk, heyecan bir araya geldiğinde uzun süredir elini sürmediği maket işinden yepyeni bir şaheser vücuda gelmiş. "Ford D-1210"... Halen galeride gözü gibi baktığı bu maket kamyon için "maddi değeri dünyalara bedel" diyor İsmail Bey...

Ford D-1210 Kamyon

1987 yılında Çorum'dan Aydın'a göç ediyor İsmail ERZURUMLUOĞLU. Burada bir müddet daha reklam-tabela işine devam ederken oğlu Güner Bey'in yetişmesiyle tekrar maket yapımına başlıyor. Bu sefer yanında en büyük destekçisi oğlu tabi. 2013 yılı onlar için milat oluyor deyim yerindeyse. Diğer tüm iş ve uğraşılarını bırakıp Güner Maket Sanayi (GMS MAKET) olarak sadece maket imalatına odaklanıyorlar.

GMS MAKET, Aydın'da ASTİS Sanayi Sitesi'nde geniş, rahat bir atölyede demlikteki tazecik çayıyla sessizce maket imalatına devam ediyor. Atölyenin bir kısmı, yapılan eserlerin sergilendiği bir galeri olarak da kullanılıyor. İsmail Bey mütevazı ve olgun kişiliği ile her ne kadar yaptığı işin büyütülmesini istemese de, zorla şu bilgiyi alıyoruz kendinden. Şu an GMS MAKET'in yaptığı iş Dünya'da ilk ve tek.

BMC Fatih Kamyon

Tabi özellikle ulusal ve yerel basında, sosyal medyada haber olduktan sonra, yaptığı iş bir anda herkes tarafından duyulan İsmail Bey'in mesaisi şu günlerde bir hayli yoğun geçiyor. İmalat devam ederken bir yandan da sürekli ülkemizin farklı yerlerinden misafirler ağırlıyor. Ya da konuyla ilgili kurum ve kuruluşlara, özel sektör temsilcilerine ve devlet ricaline ziyaretlerde bulunuyor. "Bu kadar çok meraklısı olduğunu bilmiyordum." diyor tebessüm ederek.. Bizi de gayet misafirperver bir edayla karşılayıp, galerisinde tek tek maketlerin hikayesini anlatan İsmail ERZURUMLUOĞLU, kıymetini bilmemiz gereken ender sanatkarlardan birisi. Biraz da galeriden çektiğimiz maketlerle sizi başbaşa bırakalım.

Kaleme alan: Attarzâde






Yorumlar