GASTRONOMİ CENNETİ; ÖDEMİŞ

Ödemiş, İzmir’e 110 km. mesafede şirin bir ilçedir. Ödemiş ziyaretinizi Cumartesi gününe denk düşürmeniz mümkün olursa, yörenin tüm ürünlerinin sergilendiği yerel pazarı ziyaret etme şansınız olacaktır. Ödemiş Belediyesi’nden edindiğimiz bilgiler bu pazarın 38 bin metrekare alan üzerine kurulduğu ve yaklaşık 1100 üretici sergisi ile 850 esnaf sergisine ev sahipliği yaptığı ve Türkiye’nin ilk AVM’si olduğuydu. Bu pazarın özellikle kadınlar pazarı diye adlandırılan bölümü saatlerce içinden çıkamayacağınız bir el işi cenneti olsa gerek. Park içinde kurulan bu alanı dolaşırken sevdiklerinizi ve kendinizi alacağınız hediyelerle şımartmayı unutmayın. Bu hediye bazen bir ipek ürün ya da kaneviçe havlu, bazen bir iğne oyası, bazen de tamamen el işçiliği bir kolye ucu olabilir.

İğne Oyasından Çiçekler

Cumartesi Pazarından Bir Tezgah

Ödemiş’in kendine has lezzetleri saymakla bitmese de yörenin kuru inciri öne çıkan başlıca tarım ürünüdür. Ayrıca nohut mayalı (tatlı maya) ekmeklerin tadı günler geçse de bayatlamaması ve mis gibi kokusu tarifsiz duygular yaşamanıza olanak sağlayacaktır.

Tatlı Maya Ekmeği

Ödemiş ile özdeşleşen ilk olgu, hangi sokağa girseniz karşınıza çıkacak olan köftecileridir. Ödemiş’te düğünler de bile keşkek ile köfte ikram edildiğini duyunca şaşırmıştık ama şehrin her köşesinde bir köfteci olduğunu görünce Ödemiş’lilerin köfteye düşkünlüğüne bizzat şahit olduk. Yalnız Ödemiş’te köftecilerin çoğunun öğleden sonra kapandığını belirtmeliyiz. Bunun sebebinin köfte kıymasının bir gün önceden yoğrulup, dinlenmeye bırakılmasıymış. Bu kanaatkâr insanlar, satabilecekleri ölçüde köfte hazırladıklarından, eğer o günkü satışları yolunda gitmişse, sonraki güne kadar tezgâhlarını kapatmaktalar.

Ödemiş Köftesi

Ödemiş’te köftenin tarihi yaklaşık yüz yıl önceye, mübadele günlerine kadar gidiyor. İlk zamanlar Hafız’ın Köftesi diye anılan Ödemiş’e has köfte mangalda pişiriliyor. Ustalar ızgara işleminden sonra pişen köfteleri tereyağı ile kısa bir süre soteleyerek servisi tamamlıyor. Köftenin sunumuna farklılık katan ise; yöreye has lezzetleri içinde barındıran tatlı toz biber ve tereyağı ile kızartılarak lezzetlendirilmiş ekmeklerin üzerinde servis ediliyor olması.

Ödemiş dendiğinde akla gelen lokal lezzetlerin en eşsiz olanı Töngül Pide’dir. Tarihi Katırcılar Arastası içinde yaklaşık 125 yıldır aynı mekânda aynı lezzeti sunan Töngül ailesinin adıyla anılan Tongül Pidesi, sade ve basit olanın ne denli lezzetli olabileceğini hepimize ispatlayan bir lezzet şaheseridir.

Töngül Pide Fırını

Sadece meşe odunu yakılan fırının içinde, tulum peyniri, bolca maydanoz ve yumurta karışımı içine lezzet verecek kadar miktarda kıymayı ekleyerek hazırlanan Töngül pidesinin sunumunda, ilaveten tulum peyniri rendesi kullanılıyor. Lezzetin püf noktalarından birisi içindeki kıyma olsa da asıl lezzet üste serpilen bol Ödemiş tulumunda saklı gibi geldi bize… Bir de fırından çıkınca çok az miktarda naturel zeytinyağı ile lezzetlendirilen Töngül pidesinin servisi, pidenin altında kalan bol tereyağı ile yapılıyor. Tereyağı pidenin altına konuyor ki, üstteki mis kokulu tulum peynirinin nefaseti hissedilebilsin...

Töngül'de Pide Yapımı

Bir aile işletmesi olan Töngül Pidecisi bugün dördüncü kuşak tarafından işletilse de prensiplerinden asla taviz vermemiş. Ününün dünyanın dört bir yanına yayılması da bundan… Ziyaretiniz esnasında rahatlıkla Almanya, İsviçre ya da Dubai’ye götürülmek üzere pişirilen pideleri almak için bekleyen gurbetçilerimize rastlayabilirsiniz.

Töngül Pide Ekibi

Töngül Pide istisnasız her sabah saat 4’te açılıyor. Eskiden öğle oluncaya kadar biten servis şimdilerde insanların hayata biraz daha geç başlamaları sebebiyle öğleden sonraya kadar sürebiliyor.

Töngül Pidenin Âlamet-i Fârikası

Salaş görünümlü mekânların lezzetleri her zaman çekmiştir biz Ege Meftunlarını… Töngül Pidesi de lezzetiyle damağımıza olduğu kadar, eşsizliği ile dimağımıza nakşedildi vesselam… Ödemiş’e yolunuzu sadece Töngül Pidesini tatmak için bile düşürseniz buna değer…

Her zaman bir yazıya ya da tek kare bir resme sığdırabilmek çok kolay değil Ege’nin güzelliklerini. Sadece daralan gönüllere bir küçük ferah kapısı açabilmek için çabamız. Yolunuz düşerse yabancılık çekmeyin, ya da özlemişseniz bir nefes Ege soluyun diye. Ege’nin kendine has güzelliklerini Egeye Dönüş sizin için keşfetmeye devam edecek. Mutlu kalın…

Kaleme Alan: Hüsnü Egemen ABİRDÂN

Yorumlar